• Home
  • Blog
  • Les Agències de viatges. Com tenir èxit online?
marketing digital per agències de viatges

Les Agències de viatges. Com tenir èxit online?

L’èxit creixent de les agències de viatges online ha sigut realment espectacular en detriment a les agències tradicionals. A l’estat espanyol, entre el 2007 i 2013, van desaparèixer la meitat de les agències amb espai físic. Però no totes les agències online funcionen i la gran majoria cauen en l’oblit del gran batibull que és Internet. En aquest article volem enumerar el elements que fan que una agència de viatges pugui triomfar a Internet. Les estratègies a seguir no només de màrqueting digital sinó també en la replanificació de la pròpia empresa.

En qualsevol negoci has de tenir paciència i progressar poc a poc. Per les agències de viatges online és el mateix. S’ha de treballar de forma periòdica per introduir-nos en el mercat que ja té una gran oferta. Per tant la primera acció interna és pensar. Què em diferencia dels altres? Quins son els meus punts forts? Perquè haurien d’escollir-me a mi i no a un altre?

Internet ens ha donat grans oportunitats en obrir-nos mercats, models de negoci i oficis però hem de tenir en compte que les grans empreses, les que tenen gran capacitat d’inversió tecnològica i humana, s’han quedat gran part del mercat que tenien les petites agències de barri. La rapidesa en les reserves, facilitat de pagament i preu molt més baix atrau el gran nombre de clients internautes que cada vegada més dominen les noves tecnologies. Però no tots! I és aquí on nosaltres podem entrar i agafar un troç de pastís de mercat.

Com competir amb les grans agències de viatges

Un dels grans errors en crear una agència online és reproduir el model tradicional a la web. Aquest model d’empresa és cada vegada més difícil en la seva versió digital.

Tot i que encara proliferen les webs per compra de bitllets aeris y hotels, softwares per revendre paquets turístics, webs d’afiliació, etc. no és un model d’agència rentable. Les grans companyes obtenen els millors preus i la confiança dels usuaris. Un usuari amb un coneixement digital bàsic ja és capaç de comparar i comprar un bitllet d’avió o reservar un hotel, però no tothom és capaç d’organitzar un viatge complex com a Filipines o Nicaragua+Panamá amb garanties i ben estructurat i aquí, és on trobem el camí a seguir.

Encara hi ha un 65% dels usuaris que contracta a través d’agències físiques tot i que està determinada en gran mesura per l’edat i el maneig de les tecnologies. Hem d’anar a buscar doncs, en l’agència tradicional, els elements que fan que encara persones busquin en ella la contractació de seu viatge. Aquests elements es converteixen en punts a desenvolupar en una nova agència de viatges online i clau de l’èxit.

Ofereix assessoramente gratuït i un tracte personal

Un dels elements clau per l’èxit. El client vol ser escoltat, vol indicar les seves idees i preferències alhora de viatjar. Vol tenir les respostes dels seus dubtes i, per tant, la orientació, el consell i els aclariments han de ser totalment ràpids i professionals.
L’agència de viatge online ha de ser preparada per oferir consell ràpid i respostes a les necessitats de l’usuari. Alguns dels elements que fan que això sigui possible son els xats integrats dins la pàgina web, les xarxes socials i cada vegada més la disponibilitat d’oferir el servei per missatgeria instantània com whatsapp o Messenger.

Posa’t com a objectiu que cada client quedi satisfet

Fidelitza el client. Aquest és un aspecte que una agència online ha de modificar el seu significat . La fidelització a internet agafa unes connotacions més amplies. No solament és el retorn del client a comprar altra vegada a la teu negoci, és ara, l’actuació d’aquest a la xarxa avaluant positivament la teva empresa. El client pren una rellevància molt més granja que té una platea també molt més ampla, té el poder de fer-te créixer o tot el contrari; per això, és essencial que una agència tingui com a prioritat essencial la satisfacció plena del client. La qualitat dels serveis oferts ha de ser el màxim possible. L’única manera de destacar sobre les altres és fer que el client quedi satisfet i ell s’encarregarà de portar-te’n de nous.

Facilita de pagament amb diferents mètodes

Dóna a més confiança i garantia de compensació . Un viatge organitzat pot superar els 1000 euros per persona perfectament , per tant, és necessari oferir diferents formes de pagament perquè el client se senti còmode i segur. Tota la informació relativa a condicions generals de contractació ha de ser ben visible i entenedora. No ofereixis només pagament online o pagament per transferència bancaria. Ofereix també la possibilitat que el client pugui donar-te en mà part dels diners en efectiu o per targeta de crèdit on pugui avantatjar-se de finançament de part del seu propi banc. També és útil la incorporació en el preu d’una assegurança de viatge.

Dóna serveis extres únics

Una agència de viatges amb èxit no es limita només a la reserva de vols i hotels, sinó que ofereix una quantitat de serveis i activitats extres que potser el client mai contractaria per si sol. Tours guiats diferents poden fer la diferència d’un viatge, en enclavaments que surten de les rutes típiques, oferir un massatge després d’un trekking, activitats insòlites o detalls com regals i serveis no contractats...

Manten-te sempre en contacte

Tenir un contacte amb el qual comunicar si hi ha incidències durant el viatge, que assenyali el camí que cal seguir i com actuar quan hi ha dubtes. Les tecnologies ho faciliten i resulta molt tranquil·litzador saber que, davant de qualsevol contratemps, es pot trucar/missatjar amb una persona al corrent del teu itinerari (qui l’ha dissenyat, per exemple) i no a un contestador que ens mana a un altre contestador.

Tenim doncs els punts que hem de trasladar a la web i els que hem de deixar enrere. Ara hi ha un altre element important per poder-te destacar:

Especialitza’t

Si no pots competir amb els preus de les grans cadenes, cal destacar-te amb l’excel·lència dels serveis que ofereixes i per fer-ho cal que t’especialitzis en destinacions, nínxols de mercat, productes específics. Significa d’actuar de manera local, coneix a fons el territori el producte que vas a oferir.
Significa en una agència de viatges poder oferir canvis a última hora, itineraris flexibles, platges desertes, entrades a espectacles temporals, restaurants que saps de primera mà que es menja bé,.... Tots aquests petits detalls et distingiran de la resta d’agències de viatge.

Especialitzar-te en destinacions, nínxols de mercat, productes específics o atenció molt personalitzada perquè les agències de viatges online no sempre han de ser amb accessibilitat immediata o preus molt baixos.

Com ha de ser la web per a una agència de viatge?

Tenint en compte els elements que anomeno a sobre por poder-te destacar de la resta d’agències, no és essencial i fins i tot perjudicial tenir els pagaments automatitzats. Aquelles que ho tenen tot automatitzat poques vegades venen viatges llargs o personalitzats. Tenir el pagament automatitzat pot afavorir a agències que volen vendre excursions de pocs dies, sortides de caps de setmana, concerts, reserves d’hotel+vol, etc. La inversió tecnològica doncs és menor però la dedicació humana especialista és major.

Normalment un usuari haurà mirat abans altres 5 pàgines web abans de realitzar la compra. Per tant la web ha de tenir forçosament aquests factors important:

Ben posicionada:
Això ho fem a partir de tècniques SEO i ens permeten estar presents als resultats de cerques dels usuaris a Google i per tant, ser de les 5 pàgines de les quals l’usuari ha buscat abans tan sigui informació, ofertes o curiositats. Per està ben posicionat, és essencial tenir una web ràpida, adaptades al mòbil i amb una estructura coherent.
Continguts útils i actualitzats:
Una agència de viatges ha de tenir un blog i una part de guia de viatges. Encara que aquestes visites moltes vegades no et portaran conversió, son útils per el reconeixement de la marca i el posicionament. Aporten:
  • Interactivitat.Si creuen que la teva informació pot ser útil aquests poden compartir-la a les xarxes social
  • Visibilitat. La quantitat de tràfic a la web gràcies als continguts útils de la web va directament relacionat amb la visibilitat de la web als buscadors
Ser Social:
la presència a les xarxes socials sobretot a facebook, twitter i instagram per les agències de viatges, son essencials per crear contacte pre, durant i post venda amb el client però també donar un espai per compartir experiències i crear promocions.

Casos d’èxit d’Agències de Viatges online:

webs per a agències de viatges

Red de Agencias Locales RUTAS

Aquesta empresa ha crescut exponencialment en poc temps. Gràcies a la pro activitat dels seus gestors i a una bona inversió en màrqueting, han aconseguit crear una xarxa pròpia d’agències de viatges en destí. Han tingut en compte tots els elements per ser diferents, especialitzar-se en un destí i en un tipus concret de viatger.

Els seus inicis fóren al sud-est asiàtic, concretament per van començar per crear una agència a Vietnam per a clients hispano parlants. La seva web, Rutas Vietnam, ha anat creixent junt amb l'agència, per això la importància de tenir una web flexible. Gràcies a l'èxit, han anat ampliant destins com Indonesia, Birmània, Cambodja i Filipines. Fins i tot, fent-se camí cap a Centre Amèrica amb Costa Rica com a punt de partida i amb l’objectiu de fer com a Àsia i créixer cap als països veïns: Nicaragua, Guatemala, Panamà y fins i tot Nova York.

La seva web està molt ben posicionada amb paraules clau de gran rellevància però també amb moltes de secundàries i llargues. El contingut atrau perquè dóna valor i és útil i la persuasió en els textos fa que l’usuari deixi les dades per ser contactat. És un llenguatge amable i proper, oferint un producte diferent i artesanal. El què marca la diferència.

Ibermundo Travel

Ibermundo travel s’ha especialitzat amb Egipte i paísos d'Orient Mitjà. A diferència de Rutas que organitza llargs viatges personalitzats, Ibermundo aposta per les excursions curtes i paquets d'allotjament + tour guiat. Per això ha posat a la web un sistema de pagament online, per atraure aquells clients que volen la immediatesa, rapiditat i llibertat que només pot oferir una agència amb pagament online.

Aposta el gran coneixement dels destins i la quantitat d’oferta turística amb diferents activitats i visites. El saber-se moure per països que els occidentals ens fa una mica de basarda, fa que tingui èxit tant a Espanya on hi té una agència de viatges tradicional com sud Amèrica, cada vegada més disposats a contractar les seves vacances online.

Conclusió

Llançar-se en un negoci turístic a Internet sembla encoratjador i a l’abast de tothom però s’ha de fer amb intel·ligència, visió i estratègia.

El turisme és un dels sectors econòmics més digitalitzats i per tant on hi ha més competència. Per això és important no llançar-se al buit quan es tracta d’obrir una agència de viatges online, s’ha de tenir present molts aspectes abans d’ invertir. Perquè encara que sembli que els costos son menors, hi ha una inversió a fer en màrqueting i una estructura empresarial per portar endavant on s’hi ha de posar tota la dedicació, coneixement i molta creativitat per diferenciar-se de la resta.

Les Agències de viatges. Com tenir èxit online?

Les Agències de viatges. Com tenir èxit online? L’èxit creixent de les agències de viatges online ha sigut realment espectacular en detriment a les agències tradicionals. A l’estat espanyol, entre el 2007 i 2013, van desaparèixer la meitat...

Llegeix més

El blog corporatiu dins l'estratègia SEO

El blog corporatiu dins l'estratègia SEO Els Blogs poden ser personals, periodístics i també una plataforma de vendes per als teus productes i/o serveis, o qualsevol altra cosa. Depenent de les teves necessitats comercials, hi ha molts motius...

Llegeix més

La importància d'actualitzar la pàgina web

La importància d'actualitzar la pàgina web Una pàgina web ha d’estar en continua evolució des del moment en què es publica. Tot i que el disseny i la programació poden ser ja definits, la visibilitat a Internet exigeix que la pàgina web estigui...

Llegeix més